Hidegtű nyomat 2 színnel

Lepke

Lágy ofszet lemezbe karcolt alkotás, rézkarc papírra nyomtatva.

Kézzel nyomtatva

Az ilyen típusú nyomatokból csak néhány darab kivitelezhető jó minőségben, mert a lágy lemez nem bírja a préselést, így eltompulnak a  karcolt vonalak élei, kevesebb nyomdafestéket vesznek fel.

A nyomtatást remekül bírja a valódi rézkarc

A lenti kép már ezzel a hagyományos  technikával készült el.

Weboldal

A logó felhasználásával weboldal is készült, Joomla! tartalomkezelőt használtam hozzá.

HAGYOMÁNYOS RÉZKARC

A  védőréteggel (pl. viasszal) bevont rézlemezbe, kemény tűvel karcolt grafikát a  savval maratják ki.   Majd tintával  nyomdafestékkel nyomatokat készítenek  speciális rézkarcpapírra. A rézkarc a legkifinomultabb sokszorosítható grafikai eljárás, a mélynyomásos módszerek egyike.

Tervezés rajzolás
viaszolás, karolás kemény tűvel, maratás
nyomatok elkészítése nedves papírra, festékező henger és prés használatával
nyomatok szárítása préselése, paszpartu, majd keretezés

Kiss Péter grafikus művész bemutatója a YouTube-on

Linómetszet 2 színnel

Legyező

Két dúccal készült  lino metszet,
magasnyomású eljárás  rézkarcpapírra nyomtatva.

Kézzel nyomtatva

A teljes nevén linóleummetszetnek nevezett technika alapja a lenolajjal átitatott parafa, linóleumlap. A háztartási pvc-lap olcsóbb ugyan, de csak a vastag kemény fajtája alkalmas a metszésre, mert könnyen nyúlik. Művészellátókban és nagyobb papírboltokban kaphatunk linómetsző készletet, melyek egy nyélből és különböző, cserélhető vésőfejekből állnak.

A pauszpapírról indigóval átmásolt rajzuk fordított állású lesz a nyomaton. Ha a rajzot eredeti állásában szeretnénk látni, akkor a pauszt az ábrával lefelé helyezzük a dúcra (linó). Az átmásolás után metsszük ki az ábrát.

 

A metszés után gumihenger és üveglap segítségével egyenletesen felvisszük a nyomdafestéket a linóra. A ráhelyezett vizes papírt sima csontdarabbal, kanállal vagy a metszőszerszám végével nyomjuk a festékezett felületre. Végezetül óvatosan emeljük le nyomatunkat a dúcról.


Ezt a nyomatot csillagpréssel készítettem. Először a vörös dúcot nyomtattam kis majd illesztve a feketét.