MENU

Gitt médium- Bolognai kréta

KINVA  online iskolájában behatóan foglalkozunk a jó minőségű festészeti alapanyagokkal. Az én első szakmám  általános vegyész, ami jelzi hogy érdekel a művészeteknek az anyagokról szóló izgalmas oldala. Amikor festészettel kezdtem foglalkozni, a szegényes könyvtári választékra kellett hagyatkoznom, ami az anyagismeretet illeti. Autodidakta módon utána olvasva kerestem, hogy miből készül el egy festmény. A 90-es évek elején még nem volt internetünk, még nem volt PC és online elérhető videók garmadája, amiből egy kezdő elindulhatott volna. Ma már itt van minden, magyar nyelven is. 

Meg  tudom osztani veletek hogy milyen lett az én gittmédiumom, amit bolognai kréta, napon sűrített lenolaj, dióolaj, és sima lenolaj keverékéből készítettem.

gittmedium

Gittmedium bolognai krétából

A keverék színe barnás szürkés árnyalatú. Megfelelő ideig keverve felveszi a nyúlós mézszerű állagot, amit KINVA bemutatóján is láttunk. Ő nem bolognai krétával dolgozott, hanem velencei krétával, ami a videón sokkal világosabb fehérebb színű.

A bolognai kréta médium hasonlóan viselkedik mint a velencei kréta. Nem kell megijedni a sötét színtől, mert festékkel elkeverve alig észlelhető tónus változás, egészen finom árnyalatokat lehet vele készíteni, és ez is őrzi az ecsetnyomot. Valamivel több lett elsőre mint egy 20 grammos tubus, ami kimaradt a tubusból azt rögtön egy kis csendélethez alkalmaztam. Meg kell mondjam, ez a médium olyan lehetőségeket nyújt, amit simán festékkel nem tudok elérni.
Most nem tettem bele fluix médiumot, mert először ezt az alap gittmédiumot szerettem volna kipróbálni, de ha soványítani akarom, akkor festés közben bármikor hozzá tudom keverni. Aki még nem próbálta ki annak csak ajánlani tudom, hiszen munka közben derül ki számotokra is hogy mire képes ez a gittmédium. Szeretem az online videókat, amit KINVA bemutat, mert magyarul van, és nagyon részletesen bemutatja a saját tapasztalatait.

Hozzászólás/Leave a Comment!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük